Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kultura prehrane u brojevima,
Jasenka Gajdoš Kljusurić, Maja Benković, Tamara Jurina, Ana Jurinjak Tušek i Davor Valinger

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Detalji:

Nedostatak kulture prehrane i tjelesnih aktivnosti su vodeći uzroci povećanja pretilog stanovništva.

Zato je važno educirati se o hrani  i što ona potencijalno skriva. Hrana nam daje energiju, proteini izgrađuju naše tijelo, masti se koriste u termoregulaciji i određenim biokemijskim procesima organizma, a ugljikohidrati između ostalog daju glukozu koja je nužna za rad mozga. Vitamini i minerali nemaju energetsku vrijednost, ali su ključni u regulaciji metaboličkih procesa  u organizmu.  Nije dovoljno zadovoljiti samo potrebu organizma za određenom količinom energije, već je izrazito važno da je nutritivni sastav hrane, odnosno udio proteina, masti, ugljikohidrata i vlakana u optimalnom omjeru. Predavanje će kroz kratke filmove prikazati kako to hrana daje energiju i izraziti ju brojevima.  Na primjerima će se pokazati što podrazumijeva pojam nutritivne gustoće i zašto nije dobro za organizam u intenzivnoj fazi rasta i razvoja, konzumirati često slatko, brzu hranu i gazirane napitke. Kratkim osvrtom na broj obroka u danu, važnosti svakodnevne konzumacije voća i povrća, dati će se pregled preporuka. Svi primjeri biti će potkrijepljeni „brojevima“ kako bi se na realnim primjerima usporedilo što je bolje ili lošije (skriveni šećeri, nezasićene, zasićene i  trans-masti). Jednadžbom za izračun energetske potrebe će se pokazati različite potrebe prema spolu i tjelesnoj aktivnosti, a samo predavanje će završiti s konceptualnim modelima u kojima se šaka koristi kao pokazatelj veličine pojedine hrane zastupljene u određenom obroku. Na samom kraju predavanje će se kroz nekoliko primjera ponoviti pojmovi kao što su: namirnice visoke i niske nutritivne gustoće, skriveni šećeri, preporuke i sl. Filmovi i slike, potkrijepljeni brojevima, pokazati će koliko tajni skriva hrana te podići znanje i kulturu prehrane.

https://www.youtube.com/watch?v=X_C9AI8BfEM

Biografija:

Jasenka Gajdoš Kljusurić

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_procesno_inzenjerstvo/laboratorij_za_mra/jasenka_gajdos_kljusuric

 

Maja Benković

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_procesno_inzenjerstvo/kabinet_za_osnove_inzenjerstva/maja_benkovic

 

Tamara Jurina

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_procesno_inzenjerstvo/laboratorij_za_mra/tamara_jurina

 

Ana Jurinjak Tušek http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_procesno_inzenjerstvo/laboratorij_za_mra/ana_jurinjak_tusek

 

Davor Valinger

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_procesno_inzenjerstvo/laboratorij_za_mra/davor_valinger