Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Srednjovjekovni nanotehnolozi,
voditelj: Robert Pezer

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 10:30 - 11:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
ONLINE PREZENTACIJA

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Link: https://us02web.zoom.us/j/83101255215?pwd=dHJMd2lQSmlmYVZ6TERkWEFVR09aQT09

ID: 831 0125 5215

Passcode: 01071970

 

Jedan od najvažnijih proučavanih i dokumentiranih primjera nanotehnologije poznat je kao umjetnost vitraja – obojenog stakla umjetnika srednjeg vijeka. Oni su vjerojatno bili prvi nanotehnolozi u modernom značenju pojma, iako nesvjesni fizičke pozadine, zarobljavali su zlatne nanočestice u 'staklenu matricu' kako bi dobivali rubin crvenu boju ili nanočestice srebra za žutu u staklu prozora. Danas znamo precizno, fizičko objašnjenje, kako veličina kuglice metala (bilo da je to zlato ili srebro) uzrokuje varijacije u boji. Zlatne i srebrne čestice različitih veličina stvarale su boje u vitrajanim srednjovjekovnih crkava. Predstavit će se priča koja prati put do pune spoznaje dramatičnog utjecaja veličine na optička svojstva metala.

Biografija:

Robert Pezer

Rođen 1970 u Zagrebu. Od 2007. god. stalno je zaposlen na Sveučilištu u Zagrebu Metalurškom fakultetu, a u lipnju 2013. god. izabran je u zvanje izvanrednog profesora. Član je Zavoda za fizičku metalurgiju te predaje predmete iz područja fizike, primijenjene matematike i računalstva. Dodiplomski studij završava na Sveučilištu u Zagrebu Prirodoslovno-matematičkom fakultetu gdje brani i doktorsku disertaciju 2002.god. Tamo je radio kao istraživač-asistent u periodu 1996.-2007. god. uglavnom u području fizike mnoštva čestica i statističke fizike u okviru teorijske nuklearne fizike. Trenutni znanstveni interesi su u području ultra hladnih plinova, aniona i nelinearne optike, kompjutorskog simuliranja oštećenja i dinamike dislokacija u pristupu molekularne dinamike, a kreću se od proučavanja egzaktno rješivih modela prema dizajnu eksperimenata usmjerenih na određivanje eksperimentalno mjerivih kvantnih veličina.