Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Geodetska odiseja,
voditelji: Mladen Zrinjski, Đuro Barković, Kristina Matika i Antonio Tupek

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 10:00 - 11:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
TMNT, Velika dvorana

Detalji:

Cilj predavanja je među sudionicima školskog uzrasta popularizirati geodeziju kao znanost i struku. U predavanju bit će prikazan povijesni razvoj geodezije čiji počeci datiraju još iz vremena starih civilizacija. Tehnološka i digitalna revolucija donose ubrzani razvoj geodezije kao struke i znanosti. Višetisućljetni razvoj geodezije upućuje na bogato kulturno znanstveno i stručno nasljeđe kojim geodeti danas raspolažu. Sudionici će kroz predavanje naučiti koja je uloga geodezije u današnjem digitalnom svijetu. Upoznat će se s novom tehnologijom i suvremenim geodetskim mjernim senzorima koje danas upotrebljavamo, a koji nam u mnogočemu olakšavaju svakodnevne životne zadatke.

Biografija:

Mladen Zrinjski

Rođen je 1972. u Varaždinu. Doktorirao je na Geodetskom fakultetu 2010. s disertacijom ''Definiranje mjerila kalibracijske baze Geodetskog fakulteta primjenom preciznog elektrooptičkog daljinomjera i GPS-a''. Redoviti je profesor na Geodetskom fakultetu i pročelnik Katedre za instrumentalnu tehniku. U znanstvenom radu bavi se geodetskim instrumentima, automatizacijom geodetskih mjerenja, preciznim geodetskim mjerenjima i GNSS-om. Objavio je više od 60 znanstvenih radova u časopisima i zbornicima znanstveno-stručnih skupova. Član je Hrvatskoga geodetskog društva, Hrvatskoga matematičkog društva, Hrvatskoga kartografskog društva i Hrvatskog društva za geometriju i grafiku.

 

Kristina Matika

Rođena je 22. prosinca 1993. godine u Bjelovaru. Nakon završene srednje škole Gimnazija Bjelovar, 2012. godine upisuje Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem je 2017. diplomirala. Nakon kratkog rada u privatnom sektoru, 2018. godine zapošljava se na radnom mjestu asistentice na Geodetskom fakultetu, na Katedri za instrumentalnu tehniku.

 

Antonio Tupek

Rođen je 12. kolovoza 1992. godine u Zagrebu. Osnovno školu pohađao je u Gornjoj Stubici, a srednju Geodetsku tehničku školu u Zagrebu. Godine 2016. diplomirao je na Geodetskom fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na usmjerenju Geodezija. Nakon diplome kratko je vrijeme radio u privatnom sektoru, a od 2018. godine zaposlen je na radnom mjestu asistenta na Geodetskom fakultetu, na Katedri za instrumentalnu tehniku.

 

Đuro Barković

Rođen je 1963. u Bizovcu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao je na Geodetskom fakultetu. Redoviti je profesor u trajnom zvanju na Geodetskom fakultetu i pročelnik Katedre za zemljomjerstvo. Voditelj je Laboratorija za mjerenja i mjernu tehniku Geodetskog fakulteta. Objavio je više od 60 znanstvenih radova u časopisima i zbornicima znanstveno-stručnih skupova. Područje njegova znanstvenog interesa su geodetske metode mjerenja, precizna geodetska mjerenja, ispitivanja i umjeravanja geodetskih instrumenata i pribora. Član je Hrvatskoga geodetskog društva i predsjednik je TO 172 Optika i optički instrumenti pri Hrvatskom zavodu za norme.