Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

RM@Art – Bojamo s mineralima,
voditelji: Marko Cvetković i Ana Brcković

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 10:00 - 11:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, dvorište

Detalji:

RM@Art – bojajmo s mineralima je radionica koja je razvijena u sklopu EIT projekta RM@Schools koji ima namjenu približiti značaj kritičnih materijala učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolskom uzrastu. Radionica prikazuje proces izrade boje od minerala na način kakav se je koristio u slikarstvu prije izuma sintetičkih pigmenata i boja. Učenici će imati mogućnost sami pripremiti boje načinjene od ruda željeza (hematit i limonit), bakra (malahit), ugljena (crna) te ukrasnog kamena lapis lazuli te ih isprobati na platnima koja će biti dostupna na mjestu događanja.

https://www.youtube.com/watch?v=FHbIvJy475c

Biografija:

Marko Cvetković

Docent je na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se regionalnim istraživanjima pri geologiji nafte, interpretaciji seizmičkih istraživanja i karotažnih mjerenja u bušotinama, modeliranjem podzemlja te geologijom kvartara. U posljednjim znanstvenim radovima fokus istraživanja je bazenska analiza kojom se utvrđuje regionalni naftnogeološki potencijal područja multidisciplinarnim pristupom koji objedinjuje set geoloških, geofizičkih i geokemijskih podataka. Kao istraživač, sudjelovao je na jednom MZOS projektu, više H2020 projekata te je voditelj jednog HRZZ UIP projekta i voditelj za Hrvatsku EIT projekta RM@Schools.

Član je Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa, American Association of Petroleum Geologists te Hrvatskoga geološkog društva u kojem je od 2009. do 2013. te od 2016. do 2017. godine obnašao dužnost pročelnika Geomatematičkog odsjeka. Zamjenik je predstavnika u izvršnom odboru Znanstvenog vijeća za daljinska istraživanja i fotointerpretaciju pri HAZU (2008.-).

 

Ana Brcković

Asistentica je na Zavodu za geofizička istraživanja i rudarska mjerenja Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu. Studentica je doktorskog studija geološkog inženjerstva te suradnica na projektu Europskog instituta za inovaciju i tehnologiju (EIT) RM@Schools. Izvođač je na predmetima „Osnove geofizičkih istraživanja 1“ na preddiplomskom studiju te „Geofizička istraživanja“ i „Primijenjena geofizika 1“ na diplomskim studijima.