Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Opasni i radioaktivni otpad – kako postupati s njima?,
voditelji: Želimir Veinović, Galla Uroić

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 12:00 - 19:00

Organizacija:
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Pierottijeva 6

Vrsta događanja:
Radionica - Dani otvorenih vrata RGN fakulteta

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
RGN

Detalji:

Svaki dan svatko od nas proizvede oko 1 kg otpada. U godini dana proizvedemo oko 350-400 kilograma ili 1-2 kubična metra komunalnog otpada. Obično mislimo da ga znamo razvrstati, mislimo da recikliramo i da se brinemo o okolišu. No, koliko je to točno. Dio tog otpada je opasni otpad, a svojim djelovanjem, trošenjem električne energije, na primjer, stvaramo i radioaktivni otpad. U sklopu radionice sudionici će se upoznati s pojmom životnog ciklusa, problematičnim, opasnim i radioaktivnim otpadom i načinima gospodarenja otpadom, učeći što zaista možemo učiniti da smanjim utjecaj otpadom na okoliš.

Biografija:

Želimir Veinović

Docent je na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Osnovnu i srednju školu završio je u Požegi, a diplomirao 1996., magistrirao 2001. i 2007. doktorirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.

Nastavnik je na predmetima „Landfills“; „Podzemna odlagališta otpada“; „Površinska odlagališta otpada“ i „Gospodarenje otpadom“ te na predmetu „Projektiranje i sigurnost odlagališta radioaktivnog otpada“, „Modeliranje i projektiranje u geotehnici“ i „Geotehničko seizmičko inženjerstvo“ na poslijediplomskom doktorskom studiju RGNF-a.

Autor je ili koautor više znanstvenih i stručnih radova i poglavlja u knjizi, a nositelj je sedam certifikata o izobrazbi iz područja gospodarenja radioaktivnim otpadom izdanih od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency- IAEA).

Član je više strukovnih udruga i hrvatski predstavnik u „Natural Analogues Working Group“ te jedan od osnivača „Operational Phase Safety Group“ u okviru IAEA-inog GEOSAF projekta.

 

Galla Uroić

Studentica doktorskog studija na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (diplomirala 2019.), dobitnica je rektorove nagrade i jedanaest medalja s međunarodnih izložbi inovacija u Hrvatskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Indiji, Kanadi i Koreji. Njena profesionalna i znanstvena karijera započela je upravo s rješavanjem problema u zbrinjavanju iskorištenog nuklearnog goriva (ING), unaprjeđenjem termičko-hidro-mehaničkog numeričkog modela dubokog geološkog odlagališta ING-a. Autorica je više maketa i nastavnih pomagala koja je koriste u održavanju nastave na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu i koja će biti korištena na Festivalu znanosti. Koautorica je više znanstvenih članaka s područja zbrinjavanja ING-a, radioaktivnog otpada i prirodno radioaktivnih materijala.