Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kultura svjetlećih bakterija,
voditelji: Anja Kafka, Anja Bukovac, Valentina Karin i Petar Brlek

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Uzgoj bakterijskih stanica u kulturi doveo je do mnogih povijesnih otkrića u području molekularne biologije i medicine. Našim posjetiocima približit ćemo postupak transformacije i nastanka svjetlećih bakterija koje se koriste u različitim eksperimentima. Transformacija bakterija podrazumijeva genetičku promjenu bakterijske stanice, unošenjem stranog genetičkog materijala kroz staničnu membranu. Na ovoj radionici transformirale bi se stanice bakterije E. coli., uvođenjem gena za proizvodnju zelenog fluorescentnog proteina GFP (engl. Green Fluorescent Protein). Prirodan izvor gena GFP je bioluminiscentna meduza Aequorea victoria, koja ima sposobnost fluorescencije i svijetli u mraku. Uspješno provođenje eksperimenta dovesti će do pojave transformiranih bakterijskih kolonija koje će pod UV svjetlom biti fluorescentno zelene boje.

https://www.youtube.com/watch?v=6tawF8Kf6B4

Biografija:

Anja Kafka

https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/31888