Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Gnjec, gnjec - TEKSTURA TLA,
voditelji: Michaela Hruškova Hasan i Vinko Baranašić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 10:00 - 11:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, dvorište

Detalji:

Planeta Zemlja je buran, grub ali i delikatan i usklađen sustav koji se stalno razvija. Zemlja podržava široki spektar oblika života koji zajedno žive u simbiozi, čak i u simbiotskom odnosu. Čovjeka je iz ekosustava Zemlje nemoguće izuzeti.

Nakon industrijske revolucije pokazao se jak utjecaj čovjeka na okoliš i nastala potreba aktivne zaštite vode, zraka i tla. Zaštita prirode nastavlja se i danas kroz inicijative zaštite životinjskog i biljnog svijeta.

Tlo nastaje kroz dugi vremenski period i omogućava život biljaka, životinja a na posljetku i čovjeka. Napredak biljnog svijeta ovisi o kvaliteti tla i mogućnosti biljaka izvlačiti hranjive sastojke. Iz fizikalnih značajka koji utječu na ishranu bilja ističe se tekstura tla. U ovoj radionici probati ćemo na jednostavan način klasificirati teksturu tla.

https://www.youtube.com/watch?v=FzknrhEWmPg

Biografija:

Michaela Hruškova Hasan

Rođena je 12.10.1980. g. u Opavi, Republika Češka, te 1999. godine preselila u Prag radi nastavka studija.  Magistarski studij (Mr.sc.) završila 2004. godine na Karlovom sveučilištu u Pragu, Prirodoslovni fakultet, kemijska sekcija u području analitičke kemije. Doktorski studij (PhD.) istog smjera završila 2008. godine.

Od 2003. do 2007 zaposlena je na Institutu anorganske kemije, Češka akademija znanosti, Řež, kao samostalni znanstvenik te paralelno od 2006. do 2007. godine je u radnom odnosu na Češkoj akademiji umjetnosti, Prag, kao znanstvenik. Od 10. studenog 2008. godine zaposlena je na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu na radnom mjestu stručnog suradnika te od 2015. na poziciji voditelja Laboratorija za analizu geoloških materijala.

 

Vinko Baranašić

Rođen je 14.10.1982. godine u Zagrebu. Živi u Zagrebu. Diplomirao je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, smjer: tekstilna kemija. Na Hrvatskom zavodu za toksikologiju položio stručni ispit za odgovornu osobu za rad s opasnim kemikalijama 2016. godine.

Radno iskustvo:   - ispitivač (pripravnik), sektor zaštite okoliša, Inspekt d.o.o. 2007.-2018.

-           tehnolog u proizvodnji, Gram-mol d.o.o. 2010.-2013.

-           inženjer u proizvodnji, Metalna galanterija Vučetić 2013.-2016.

-           tehnolog u proizvodnji, PES d.o.o. 2016.

-           viši kemijski tehničar, Laboratorij za analizu geoloških materijala, Rudarsko-geološko-naftni fakuletet, Sveučilište u Zagrebu 2017.