Konj - nadahnuće u kulturi, umjetnosti i znanosti,
voditeljica: Mirjana Baban, suradnici: Stella Perica, Silvija Butković i Tihomir Živić

Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 9:00 - 15:00
petak 14.5.2021., 9:00 - 15:00

Organizacija:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
Izložba

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
FAZOS, u glavnom hodniku

Detalji:

Umjetnost i njezini tradicijski i suvremeni stvaralački proizvodi definirani su u ljudskoj civilizaciji kao jedan od načina prijenosa jedinstvenoga i cjelovitog kulturnog naslijeđa i njegovih praksi, kojima se, između ostaloga, promiču estetika i plemenitost. Životinje kao estetski objekti stoga su odavno svojim likovima fascinirali umjetnike, koji su inače skloniji stvaranju slika i predodžaba, pa ne čudi da su upravo prikazi životinja jedni od najstarijih u povijesti likovnosti uopće. Budući da je konj jedna od životinja neodvojivih od povijesnoga tijeka i razvoja ljudske kulture od najranijega doba, nalazimo ga uz čovjeka i u poljodjelstvu i u ratovima, a potom i kao natjecateljsku, rekreacijsku i terapijsku životinju. Stoga je stoljetna umjetnička simbolika konja kao istodobnoga predstavnika plahe plemenitosti, iskonske snage, urođene srčanosti i slobode veličanstveno nadahnuće likovnim umjetnicima i danas. Na izložbi će biti prikazani autorski radovi nadahnuti motivom konja u umjetnosti, i to studentice 1. godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Stelle Perice i višestruko nagrađivane fotografkinje Silvije Butković, višeg stručnog referenta za turizam i marketing u Državnoj ergeli Đakovo.   

Biografija:

Prof. dr. sc. Mirjana Baban, redovita profesorica u trajnom zvanju

Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, V. Preloga 1, Osijek, Hrvatska

Redovita je profesorica u trajnom zvanju na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Objavila je u koautorstvu 6 sveučilišnih udžbenika, dva rada u 2 knjige, 2 priručnika, 250 znanstveno-stručnih radova, preko 300 stručno-popularnih članaka. U koautorstvu je sa studentima objavila ukupno 63 rada različitih kategorija. Članica je Uredničkog odbora znanstvenog časopisa Krmiva. Bila je 2 puta predsjednica znanstvenog odbora međunarodnog simpozija i urednica zbornika sa ukupno 17 plenarnih izlaganja. Bila je voditeljica znanstvenoga projekta MZOŠ te suradnica na više znanstvenih, VIP i međunarodnih bilateralnih znanstvenih projekata. Dobitnica je godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti za 2015. godinu, a 2017. je dobila pohvalu za mentorstvo pri izradi seminarskog rada studenta nagrađenog Rektorovom nagradom. Sa studentima je imala 31 aktivnost na dosadašnjim Festivalima znanosti, a 2019. godine je dobila i Zahvalnicu za osobit doprinos na Festivalu znanosti za akademsku godinu 2018/2019. za Dan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Iste godine je dobila i Zahvalnicu Sveučilišta kao znak javnog priznanja za organizaciju prve multimedijalne instalacije kojim je ostvaren izniman doprinos u sudjelovanju na 22. Smotri sveučilišta 2018. godine. Multimedijalna instalacija je ujedno bila i predaktivnost projekta Europske noći istraživača u 2018. godini, u kojem je bila voditelj.

http://www.fazos.unios.hr/hr/kontakt/imenik/mirjana-baban-95/

 

Stella Perica, studentica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, K. Svačića 1g, Osijek, Hrvatska

Studentica je prve godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Crtanje i slikanje su njezina najveća strast još od malih nogu. Najveći pokretač njezine inspiracije je ljubav prema konjima, uz čiju anatomiju usavršava crtačke vještine. Konji su sastavni dio njezinog života još od njezine sedme godine, a kroz školovanje su postali njezin primarni motiv u umjetnosti. Osim velike ljubavi  prema konjima, uvelike ju zanima realizam u umjetnosti – kako postići iluziju zbilje, umjetnost koja se zalaže za objektivnost i uvjerljivost prikazivanja činjenične stvarnosti. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, smjer slikarski dizajner. Kroz svoje radove pokušava uloviti emocije zabilježene u jednom  trenutku, slici. Na ovogodišnjem Festivalu znanosti  će biti izloženi njezini autorski radovi nadahnuti motivom konja u umjetnosti.

Silvija Butković, ecc., Državna ergela Đakovo, A. Šenoe 45, Đakovo, Hrvatska, sbutkovic@dedl.hr

Viši je stručni referent za turizam i marketing u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo.  Do sada se vrlo uspješno okušala u umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i haigama. Od 2005. godine do danas priredila je 24 samostalne foto-izložbe. Njezini su foto-radovi primljeni na 150 skupnih izložbi u zemlji i svi­je­tu. Sa svojim foto-izložbama gostovala je u 30-ak gradova u Hrvatskoj i izvan zemlje, uz Austriju, Mađarsku, Makedoniju i BiH. Višestruko je nagrađivana za fotografije nadahnute lipicancima. Kao aktivnoj članici FKK Đakovo dodijeljena joj je i plaketa Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske župa­ni­je za 2010. godinu, 2014. godine po­ve­lja zahvalnosti Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a 2015. godine uru­če­na joj je i Godišnja nagrada Grada Đakova za posebna ostvarenja na području kulture.

Izv. prof. dr. sc. Tihomir ŽivićFakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, V. Preloga 1, Osijek, Hrvatska

Izvanredan je profesor na  filološkim kolegijima (amerikanistika, anglistika i germanistika) na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavodu za bioekonomiju i ruralni razvoj, Katedri za strane jezike i tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Znanstveni interesi su mu također kulturna poetika (novi historizam), digitalna humanistika, znanost o književnosti i traduktologija. Bio je fulbrajtovac u SAD-u i pohađao je programe znanstvenoga i stručnog usavršavanja u Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj i Slovačkoj. Radove objavljuje u Hrvatskoj i u inozemstvu, a član je nekoliko hrvatskih i europskih strukovnih udruga.

http://www.fazos.unios.hr/hr/kontakt/imenik/tihomir-zivic-318/