I ja mogu biti znanstvenik!,
predavačica: Nikolina Sabo

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 15:30 - 16:15

Organizacija:
Odjel za biologiju, Ulica cara Hadrijana 8A, Osijek

Vrsta događanja:
ONLINE PREDAVANJE

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
ONLINE

Detalji:

Join Zoom Meeting:
https://us05web.zoom.us/j/6161036283?pwd=cUtKOElaMmVKcFY2SmM4Z3lqNDRVQT09

Meeting ID:
616 103 6283
Passcode:
YpU4Wa

 

Pojam znanost definira se, prije svega, kao znanje o svim pojavama koje nas okružuju – o činjenicama, zakonitostima i uzročno-posljedičnim vezama. Ipak, definicije su brojne. Razlog tome je sama kultura znanosti, odnosno određivanje sadržaja i različitih metoda znanstvenog istraživanja te različita stajalište osoba koje se znanošću bave. Znanost je, prema tome, podijeljena na nekoliko velikih područja. Kako bismo bolje mogli razumjeti i objasniti pojave oko nas te bili spremni nositi se s onim što nam donosi sutra, ključan je razvoj metoda i postupaka u potrazi za znanjem. Središnje osobe u svemu tome su, naravno, znanstvenici.  

Oduvijek te zanimalo čime se konkretno bave znanstvenici? Kojim načinom života žive, kakvi moraju biti, kako izgleda njihova svakodnevica? I, najvažnije, želiš li znati kako i sam možeš postati znanstvenik? Pridruži mi se i saznat ćeš odgovore na sva goruća pitanja!  

 

Biografija:

Nikolina Sabo  (mag. educ. biol. et chem., Odjel za biologiju)

Rođena sam u Đakovu 18. srpnja 1994. godine.  Diplomirala sam na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, stekavši naziv magistra edukacije biologije i kemije. Tijekom studija primila sam Pročelnikovu i  Rektorovu nagradu te nagradu za najbolji  studentski rad na temu Dana voda 2019. u sklopu međunarodne konferencije Water for all. Također, sudjelovala sam u raznim dodatnim aktivnostima, uključujući projekte popularizacije biologije i kemije kao znanosti, konferencije, festivale i dr. S radom u nastavi biologije i kemije započela sam na završnoj godini studija i od tada svoje iskustvo proširila u radu s učenicima svih dobnih skupina. Od listopada 2019.  godine radim na Odjelu za biologiju u Osijeku kao asistent na zamjeni na Zavodu za biokemiju i ekofiziologiju biljaka. Sudjelujem u organizaciji i realizaciji nastave nekoliko predmeta na preddiplomskom i diplomskom studiju. Područja rada su biokemija, molekularna biologija i ekofiziologija biljaka.