Kulturom uma do velikog otkrića,
voditeljica: Vjera Ninčević, suradnici: Nika Srb, Romana Marušić, Ivo Vincetić i Martina Smolić

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 14:30 - 15:15

Organizacija:
Medicinski fakultet, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
MEFOS, predavaonica 1

Detalji:

Na radionici ćemo predstaviti neke od najvećih svjetskih otkrića lijekova kroz povijest i naznačiti njihovu važnost u današnjoj medicini. Što bi bilo da se to nije dogodilo, kako bi utjecalo na kulturu i duljinu života? Naučit ćete kako je nastao penicilin, kada je inzulin prvi put ubrizgan i za koliko je promijenio prosječni životni vijek.  Znate li da se heroin koristio kao lijek za kašalj? Cilj nam je zainteresirati mlade za znanost, njezinu važnost u kulturi i napretku čovječanstva. Nakon zanimljivih otkrića zanima nas vaše mišljenje,što vam se najviše svidjelo, a potom ćemo malim kvizom provjeriti koliko ste zapamtili. Možda se i među vama krije mladi znanstvenik.

Biografija:

Vjera Ninčević, dr.med. je rođena 31.07.1990.g. u Zagrebu. Opću gimnaziju završila u Karlovcu. Sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine na  Medicinskom fakultetu  Osijek upisuje 2009. godine. Diplomirala je 7.07.2015.g. na temu „ Arterijska hipertenzija u trudnoći“. Od 1.10.2015. je zaposlena kao asistent u Katedri za farmakologiju Medicinskog fakulteta Osijek. Upisuje poslijediplomski studij Biomedicina i zdravstvo na Medicinskom fakultetu 27.11.2015. Sudjelovanje i vođenje radionice na Tjednu mozga pod organizacijom Sekcije za Neuroznanost Medicinskog fakulteta Osijek (SENZOS) 2010. godine. Sudjelovanje na projektu European Medical Students ̓ Orchestra and Choir 2014 – Bilbao, Spain. Sudjelovanje na međunarodnom susretu u Pečuhu (3rd Scientific Workshop - project CABCOS) 2011. godine. 2011. godine osnovala je pjevački studentski Zbor medicinskog fakulteta Osijek, te i do danas djeluje kao suvoditeljica istog zbora. Priznanje dekana Medicinskog fakulteta Osijek za osnivanje i vođenje studentskog zbora pri Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Sudjelovanje na Festivalu znanosti 2016.  “Glas kao glavni ljudski instrument – kako ga sačuvati i pravilno koristiti”, 2018. “Lijekovi bojaju i kad nemoraju”

Certifikati: PhD course in Pecs 14.-18.12.2015., Laboratory immunetechinques in molecular biology research.

Romana Marušić

Rođena sam 25.02.1996. godine u Zagrebu. Završila sam Drugu osnovnu školu te paralelno pohađala i završila Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru. Nakon završene Opće gimnazije u Bjelovaru upisujem Medicinski fakultet u Osijeku. Uz redovne fakultetske obveze obavljala sam demonstraturu iz kolegija Temelji neuroznanosti na Katedri za anatomiju i neuroznanost te iz Farmakologije. Član sam studentske organizacije CroMsic te aktivno sudjelujem na studentskom kongresu Oscon, Tjednu mozga, u čijoj sam organizaciji 2020. godine te na Festivalu znanosti.

 

 Ivo Vincetić

Rođen je 16.12.1997. godine u Osijeku. Išao je u Osnovnu školu Ivana Filipovića. Završio je klasičnu gimnaziju u Osijeku te 2016. godine upisao prvu godinu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Od stranih jezika govori njemački i engleski jezik. Tokom cijelog školovanja redovno se bavio košarkom. U slobodno vrijeme voli pogledati dobar film i uživati u vožnji biciklom. Trenutno završava 4. godinu na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

 

Izv.prof.dr.sc. Martina Smolić, dr.med.

Fakultet za dentalnu medicine I zdravstvo Osijek, Katedra za farmakologiju I biokemiju; 

Izv.prof.dr.sc. Martina Smolić, dr.med., prodekanica za poslijediplomske studije Medicinskog fakulteta Osijek, pročelnica Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta Osijek i predsjednica Katedre za farmakologiju i biokemiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo. Istraživački interes: farmakologija jetrenih bolesti te bolesti mineralnog metabolizma. Nakon petogodišnjeg usavršavanja u SAD-u, izabrana u 20 najizvrsnijih znanstvenih novaka u RH prema MZOS. Bila je voditelj/suradnik na 2 NIH projekta, 2 HRZZ projekta, 3 MZOS projekta i 3 projekta Sveučilišta. Član je uredničkog odbora „Journal of Clinical and Translational Hepatology“, recenzent više znanstvenih časopisa. Mentor/komentor 7 diplomskih radova te 3 doktorske disertacije. Član je u stalnim odborima i povjerenstvima Sveučilišta, predsjednica Odbora za poslijediplomske studije Mefosa te član u odborima i povjerenstvima Mefosa i FDMZ-a. Održala je preko 10 pozvanih predavanja na međunarodnim znanstvenim skupovima, voditeljica međunarodnog tečaja 1. kategorije te član znanstvenih odbora međunarodnih kongresa (IMC-HCV, ISABS).