Znanstvena istina i dodaci prehrani,
predavačica: Marija Heffer

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 11:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Rektorat Sveučilišta u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3, Osijek

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti prirodnih znanosti i opća javnost

Lokacija (prostorija):
Rektorat Dvorište (u slučaju kiše Aula Magna, II. kat)

Detalji

Teško ćete pronaći osobu koja barem jednom u životu nije uzimala nekakve dodatke prehrani. Paleta proizvoda koji se nude na tržištu doseže fantastične brojke, a samo u Americi registrirano je više od 55.000. I dok se registrirani lijekovi mogu dobiti samo na recept, uz pažljivu preporuku o dozi koja se računa s obzirom na težinu, dob, funkciju vitalnih organa, a ponekad i na spol – suplemente možete kupiti u slobodnoj prodaji te uzimati bez jasne indikacije. Ponekad je dovoljno da ste sumnjivi svojoj mami ili prijateljici te iz njihove najbolje namjere, u nastojanju da ne uvrijedite one koji brine za vas – završite na višemjesečnoj terapiji substancama koje obično svrstavamo u vitamine, mikroelemente ili mikronutriente.

Poplava ovih preparata dogodila se prije 25 godina, kada je američki kongres, posebnim aktom, dodatke prehrani svrstao u kategoriju substanci koje su sigurne dok se ne dokaže suprotno. Zahvaljujući ovoj odluci, dodaci prehrani ne prolaze rigoroznu kontrolu prije stavljanja na tržište i svega 0,3 % svih ovakvih preparata ima nekakav dokument kojim se dokazuje njihova netoksičnost. S druge strane stoji medicina utemeljena na dokazima i sve veći broj znanstvenih radova koji dokumentiraju kako većina dodataka prehrani nema aktivni učinak na bolesti i stanja u kojima se primjenjuju, čak i kada se uzimaju u propisanim dozama.

Raspolažući alatom genomike i biokemijske dijagnostike danas je moguće egzaktno utvrditi kome i u kojoj dozi neki pripravak doista treba. S obzirom da su ovi alati još uvijek vrlo skupi te da nedostaju studije na kohortama koje imaju ili nemaju metabolički nedostatak, medicina više zazire nego što prepisuje ovakve pripravke.

Zato, u očekivanju doba precizne i preventivne medicine dodaci prehrani ostaju najbolji primjer poraza znanosti pred interesima kapitala, te influencera pred medicinom utemeljenoj na dokazima.

Biografija:

Prof. dr. sc. Marija Heffer, MD. PhD

Medicinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayer, Katedra za medicinsku biologiju i genetiku

Rođena: 1965., Osijek. Izobrazba: Zagreb, Dr.med., 1989., Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Poslijediplomski i doktorat: Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, doktorirala 1996. Usavršavanje: 1997-1998. John Hopkins School of Medicine in Baltimore (USA). Zadnje zaposlenje i dužnost: Pročelnik Katedre za biologiju I medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Znanstvena djelatnost: Glavni istraživač na nekoliko znanstvenih projekata vezanih uz razvoj i regeneraciju živčanog sustava.  Dodatne aktivnosti: organizator Tjedna mozga za grad Osijek.

https://scholar.google.hr/citations?hl=en&user=-NfgiJMAAAAJ&scilu=10888413273052548598:5&scisig=AMstHGQAAAAAWJuZbk1fiWaCY8WW5s9GTU26uNvUENmc&gmla=AJsN-F5HJjNPmda2vEAR8VOYqg-A5OQ6nS_vODA5TnC7IY2msQAJt3a6yCbZXEDIZKCTrwDXxtc4p9vOJXs4AoQLeCa8v3eqqTzujG7w1JpJVyd8Vjq3jcA&sciund=8126162527308356636&cstart=0&pagesize=20