Otkrijmo brojeve drevnih civilizacija!,
voditeljica: Josipa Matotek, suradnici: Tatjana Mijušković – Svetinović i Fran Matotek

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 9:00 - 10:00

Organizacija:
Građevinski i arhitektonski fakultet, Vladimira Preloga 3, CAMPUS Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
učenici osnovnih škola 3. - 6. razred

Lokacija (prostorija):
GRAFOS (vanjski, natkriveni prostor)

Detalji:

Radionica “Otkrijmo brojeve drevnih civilizacija” je namijenjena učenicima trećih do šestih razreda osnovne škole. Na radionici će učenicima biti predstavljeni brojevi na način kako su ih zapisivale neke od poznatih drevnih civilizacija. Osim što će imati prilike pretvarati brojeve zapisane hijeroglifima u „naše“ arapske brojeve i obratno, učenici će moći zbrajati koristeći hijeroglife. Također će množiti „velike“ brojeve koristeći se zanimljivim tablicama (metoda Gelosia), ali i bez papira i olovke, štapićima kao što su to radili stari Kinezi. Nadalje, polaznicima će biti demonstrirano kako su pripadnici civilizacije Inka „zapisivali“ brojeve vezujući različite vrste čvorova na konopu. Zainteresirani polaznici će se i sami moći okušati u kreiranju tzv. quipua. Osim što će se zabaviti i sagledati matematiku kroz stare kulture učenici će na radionici naučiti definirati i razlikovati pozicijske i nepozicijske brojevne sustave. 

Biografija:

mr.sc. Josipa Matotek, prof. mat. i inf. 

Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek,

 Josipa Matotek je rođena 1974. godine, živi i radi u Osijeku. Maturirala je 1992. god. u srednjoj školi Hvar, PO Jelsa. Diplomirala je 1997. godine na Pedagoškom fakultetu u Osijeku i time stekla zvanje profesora matematike i informatike. Školovanje je nastavila na poslijediplomskom studiju matematike na PMF-u u Zagrebu te je time 2003. godine stekla titulu magistra znanosti, polje matematika. Nakon kratkog prvog radnog i nastavnog iskustva u Općoj gimnaziji 1998. god. se zapošljava na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku, gdje i danas radi kao viši predavač na kolegijima matematike. Područja stručnog i znanstvenog djelovanja su edukacija matematike, primjena informacijsko komunikacijskih tehnologija u nastavnom procesu te popularizacija znanosti. Autor je mnogih članaka iz navedenih područja, te je bila izlagač radova na brojnim domaćim i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima i konferencijama. Izdvojimo i aktivnosti u 2019. godini gdje je član Programskog odbora dvije velike međunarodne konferencije, CARNet-ove korisničke konferencije CUC i EDULEARN konferencije. Također je po pozivu sudjelovala na 32nd Science Projects Workshop kao Scientix ambasador održanoj u “učionici budućnosti” u Briselu.

http://www.gfos.unios.hr/cv/preddiplomski-sveucilisni-studij-gradevinarstvo/josipa-matotek

 

mr. sc. Tatjana Mijušković – Svetinović, dipl. ing. građ.

Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek;

Tatjana Mijušković - Svetinović rođena je 1962. godine u Osijeku. Maturirala je 1980. godine u CUO Braća Ribar u Osijeku. Diplomirala je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u prosincu 1985. godine. Kao diplomirani inženjer građevinarstva zaposlila se 1987. godine na Građevinskom institutu Zagreb, OOUR FGZ Osijek - Zavodu za hidrotehniku. Od 1992. godine radi na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek, Zavod za hidrotehniku i zaštitu okoliša. Magistarski rad obranila je 1996. godine te stekla akademski stupanj magistra tehničkih znanosti iz područja građevinarstva. Osnovna područja znanstvenog zanimanja su joj sanitarna hidrotehnika i hidrologija.

 

http://www.gfos.unios.hr/cv/preddiplomski-sveucilisni-studij-gradevinarstvo/tatjana-mijuskovic-svetinovic

 

Fran Matotek, učenik

Elektrotehnička i prometna škola

Fran Matotek je osnovnu školu završio u Osijeku. Trenutno je učenik 1. razreda srednje Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, smjer tehničar za računalstvo. Od malena je izrazito zainteresiran za različita tehnološka dostignuća. Od petog razreda aktivno sudjeluje na različitim natjecanjima iz područja tehničke kulture gdje postiže zapažena mjesta na školskoj i županijskoj razini. Godinama je polaznik različitih radionica u Domu tehnike u Osijeku, ali i mnogih drugim kao npr. Zimskoj kreativnoj školi Graditelj, tri godine na Međunarodnoj likovnoj koloniji za mlade Ernestinovo, čak dva puta na znanstvenom kampu u Znanstveno edukacijskom centru Višnjan.