Stomatologija kroz sedam kontinenata,
autori: Marko Aleksijević, Marko Babić, Zrinka Ivanišević i Matej Tomas

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 8:00 - 15:00
utorak 11.5.2021., 8:00 - 15:00
srijeda 12.5.2021., 8:00 - 15:00
četvrtak 13.5.2021., 8:00 - 15:00
petak 14.5.2021., 8:00 - 15:00

Organizacija:
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Crkvena 21, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
FDMZ, Crkvena 21, Osijek - dvorište

Detalji:

Kroz evoluciju, zube promatramo kao bitnu sastavnicu povijesti čovječanstva. Zubi su se smatrali sjedištem duše, pa su se vadili i čuvali na sigurnom mjestu. Ljudi od davnina mijenjaju svoje tijelo, pa tako  i zube, namjernim ili nenamjernim promjenama poput bušenja zuba i postavljanja raznih umetaka, punjenja, ekstrakcija i bojanja. Primjerice, zlatni mostovi kod Etruščana bili su znak prestiža u društvu, dok su Rimljani uklanjali pokvarene zube, a klimave pričvršćivali zlatnim krunicama.  U Engleskoj, prije par stoljeća, umjetne zube imali su samo imućni građani. Ohaguro, bojenje zuba u crnu boju se čak i u današnje vrijeme primjenjuje kod gejša, koje na taj način iskazuju svoju ljepotu. Turpijanje kanina ili oštrenje rubova inciziva primjenjivali su Maye, Asteci i Inke kako bi slavili boga Sunca koji je i sam prikazan sa naoštrenim zubima. U današnje vrijeme takve metode modifikacije primjenjuju se u Africi, kao i ukrašavanje zuba nakitom. Estetska stomatologija u posljednje je vrijeme izrazito popularna, iako je posvuda u svijetu pojam ljepote različit. Bitno je prevenirati patološke procese koji mogu nastati uslijed raznih modifikacija. Bušenje obraza ili usana, što je danas moderno, može dovesti do komplikacija poput oštećenja parotidne žlijezde ili recesija gingive.

Biografija:

Marko Aleksijević

Student 3. godine sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija dentalne medicine na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku.


Marko Babić

Student 3. godine sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija dentalne medicine na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku.


Doc. dr. sc. Zrinka Ivanišević

Zaposlena kao dr.med.dent. u privatnoj ordinaciji dentalne medicine. U naslovnom znanstveno- nastavnom zvanju docenta na Katedri za dentalnu medicinu 1, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo.

Matej Tomas

Asistent u punom radnom vremenu u Katedri za dentalnu medicinu 1.  Student 2. godine poslijediplomskog studija Molekularne bioznanosti na Sveučilištu J.J.Strossmayera u Osijeku.