Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Liječenje lomova kod pasa i mačaka kroz povijest,
voditelji: Petar Kostešić i Niko Ivkić

Datum i vrijeme:

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica, prezentacija

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju

Detalji:

Kućni ljubimci su sa današnjim načinom života postali uobičajeni sudionici gotovo svakog domaćinstva. Sa razvojem infrastrukture gradova i urbanog načina života, dolazi do povećanja prometa i vozila. Najveći dio trauma kućnih ljubimaca, osobito pasa, događa se prilikom naleta vozila na životinju puštenu sa povodca. Prilikom naleta vozila najčešće dolazi do politraume, odnosno lomova dugih cjevastih kostiju, sa različitim stupnjevima oštećenja te ozljeda drugih organa.

Sa razvojem medicine, kako humane, tako i veterinarske, došlo je i do napretka u načinu liječenja lomova kostiju. Vlasnici ozlijeđenih životinja često ne pitaju za cijenu operativnog zahvata svojih ljubimaca, te zahtijevaju što brži oporavak ozlijeđenih životinja.

Posjetitelji će moći vidjeti razne povijesne i moderne implantate te moći usporediti implantate različitih generacija i njihov utjecaj razvoj veterinarske ortopedije te na liječenje kućnih ljubimaca.

Biografija:

Petar Kostešić

Rođen je u Zagrebu 1. ožujka 1983. g u Zagrebu, RH. Srednju školu, X. gimnaziju, prirodoslovno-matematički smjer, završava 2001 godine, kada i upisuje Veterinarski fakultet u Zagrebu. Diplomirao je 2009. g. pod temom 'Liječenje lomova potkoljenice u pasa i mačaka'. 2011-2015 radi na FP7 europskom projektu BIO-COMET, a po završetku projekta zapošljava se na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Doktorirao je 2019. g. radom „Analiza suphondralne kosti koljena ovce nakon transplantacije autolognoga hrskavično-koštanoga presatka uzgojenoga u bioreaktoru.“ Posebno područje interesa mu je traumatska i elektivna ortopedija.