DNA fingerprinting – biološka radionica, voditelji: Nebojša Vujnović i Lucija Škara

Datum i vrijeme: 
Ponedjeljak, 16. travnja 2018. - 16:00 do 17:30
Prostorija: 
Velika dvorana
Vrsta događaja: 
Radionica
Publika: 
7. i 8. razred osnovne škole, 1., 2., 3. i 4. razred srednje škole
Sažetak: 

Gotovo svaka stanica u našem tijelu sadrži  DNA. •U prosjeku je 99.9 % humane DNA zajedničko svim ljudima. Ostatak postotka je što nas čini jedinstvenima, osim ako ste jednojajčani blizanci!  Iako se 0,1% čini kao mala količina DNA, radi se o 3 milijuna parova baza koji čine razliku od osobe do osobe i mogu se iskoristiti za indentifikaciju pojedinca.

Biografija: 

Nebojša Vujnović odrastao je Kutini, gdje je završio svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je time stekao zvanje magistra molekularne biologije. Zaposlen je kao stručni suradnik na Zavodu za biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uže područje njegovog znanstvenog interesa je biologija tumora.

Lucija Škara odrasla je na Dugom otoku. Završila je  prirodoslovno-matematički smjer Gimnazije Jurja Barakovića u Zadru, a potom diplomirala molekularnu biologiju na  Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine.   Zaposlena je na Zavodu za biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ponajviše ju zanima utjecaj prehrane na zdravlje, a u slobodno vrijeme bavi se plesom.