Nafta i plin – kako nastaju i kako ih tražimo, voditelj: David Rukavina

Datum i vrijeme: 
Ponedjeljak, 16. travnja 2018. - 13:00 do 14:00
Prostorija: 
Velika dvorana
Vrsta događaja: 
Radionica
Publika: 
5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole, 1., 2., 3. i 4. razred srednje škole
Sažetak: 

U predavanju ćemo proći, na jednostavan i pristupačan način za predfakultetske uzraste, kroz glavne faze koje su potrebne da bi došlo do generiranja nafte i plina te formiranja ležišta iz kojih ćemo ih moći eksploatirati. U tu svrhu u kratkim crtama navesti ćemo:

•           u kojim uvjetima nastaje sediment u kojem može doći do generiranja nafte i plina
•           kako se generiraju nafta i plin
•           kako nafta i plin migriraju do ležišta    
•           zašto su nam potrebna ležišta i kako nastaju 
•           na koji način ćemo tražiti naftu i plin

Na taj način želimo približiti, uz dodatne kratke primjere iz Hrvatske (uzorke stijena i ilustracije), ovu kompleksu tematiku mlađim uzrastima i potaknuti u njima interes za struke naftnog inženjerstva i geologije.

Biografija: 

David Rukavina

Preddiplomski studij Rudarstva na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisao sam akademske godine 2007./2008. te sam na diplomskom studiju Rudarstva diplomirao 2012. godine. Paralelno sam na istom fakultetu akademske godine 2009. upisao preddiplomski studij Geološkog inženjerstva, a 2015. godine diplomirao na diplomskom studiju Geologije.

Trenutno radim kao asistent na RGNF-u na Zavodu za geologiju i geološko inženjerstvo, do sad sam sudjelovao u izvođenju nastave na predmetima Geologija fosilnih goriva, Dubinsko kartiranje i Opća geologija, Seizmička i sekvencijska stratigrafija, te sam sudjelovao u terenskoj nastavi na predmetima Geološko kartiranje I i Geološko kartiranje II. Dosadašnjim radom na fakultetu stekao sam iskustvo rada i prenošenja znanja studentima i rada na znanstvenim publikacijama.