Otkrij, zabavi se i objasni, voditelji: Dubravka Despoja, Sanja Martinko, Daliborka Pavić i učenici sedmih i osmih razreda OŠ Frana Galovića, OŠ Tituša Brezovačkog i OŠ Prečko

Datum i vrijeme: 
Ponedjeljak, 16. travnja 2018. - 12:00 do 13:30
Prostorija: 
Velika dvorana
Vrsta događaja: 
Radionica
Publika: 
5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole, 1., 2., 3. i 4. razred srednje škole
Sažetak: 

U uvodnom dijelu s učenicima će se razgovarati o tome što za njih predstavlja pojam otkriće te na koji način se susreću s otkrićima u školi. Učenici na nastavi fizike, redovito otkrivaju njima dotada nepoznate stvari, stvari koje su ih do tada možda zbunjivale, bile strane, a nakon što ih spoznaju, počinju ih gledati drugim očima.

Prva asocijacija na riječ fizika, kod većine ljudi je pokus. Danas je Internet nepresušan izvor različitih pokusa koji su prije svega zanimljivi i zabavni. Mnogi pokušavaju neke od tih pokusa izvesti sami i vrlo su uspješni u tome. No, cilj pokusa nije samo njegovo izvođenje već i objašnjenje pojave koju njime proučavamo. Pokus nas treba iznenaditi, probuditi našu znatiželju za istraživanjem. Cilj nam je da učenici osvijeste važnost tumačenja viđenog i produbljivanja svog znanja.

Učenici će izvesti šest vrlo zabavnih pokusa ( težište, mini Faraday-ev kavez, tlak, tromost, elektricitet) iz različitih područja fizike, i nakon toga će ih probati objasniti.

Biografija: 

Daliborka Pavić

Rođena u Slavonskom Brodu. Završila Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, smjer profesor matematike i fizike.  Trenutno radi u OŠ Prečko u Zagrebu. Redovito sa svojim učenicima sudjeluje na natjecanjima iz matematike i fizike. Zajedno sa svojim učenicima, redovito sudjeluje na Festivalu znanosti kao voditelj radionica.

Dubravka Despoja

Rođena u Zagrebu 1973. godine. Diplomirala na PMF-u u Zagrebu i stekla zvanje profesorice matematike i fizike. Od 1997. godine predaje oba predmeta u osnovnim školama. Trenutno radi u OŠ Frana Galovića u Zagrebu.  Suautorica je radnih bilježnica Otkrivamo fiziku 7 i Otkrivamo fiziku 8 u izdanju Školske knjige. Redovito sa svojim učenicima sudjeluje na natjecanjima općinske i  županijske razine,a sedam učenika doseglo je i državnu razinu natjecanja. Bila je mentorica studentima fizike te profesorima fizike do polaganja stručnog ispita.

Sanja Martinko

Rođena 1971. godine u Zagrebu. Diplomirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1997. godine stekavši zvanje profesora matematike i fizike. Godine 2009. promovirana prvi puta u učitelja-mentora fizike, a 2014. godine i u učitelja savjetnika. Magistrirala je 2011. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Sveučilišta u Splitu. Suautorica je udžbenika fizike za 7. i 8. razred osnovne škole, popratnih priručnika kao i radnih bilježnica. U svojoj školi vodila je dugi niz godina nastavu astronomije te  bila nositelj različitih projekata (Priča o zvijezdama, Astronomija u Španskom), a koji su prije svega bili usmjereni na poticanje učeničke kreativosti. Veliku pažnju posvećuje i radu s darovitim učenicima, provodeći autorske programe  (Fizika kroz eksperiment i igru). Kontinuiranim radom s učenicima postiže zapažene rezultate na natjecanjima iz fizike, astronomije i matematike.