Nevjerojatne supermoći kukaca, voditelji: Ivan Lukić i Nikola Lacković

Datum i vrijeme: 
Ponedjeljak, 16. travnja 2018. - 12:00 do 12:30
Prostorija: 
Velika dvorana
Vrsta događaja: 
Radionica
Publika: 
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole, 5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole
Sažetak: 

Kukci (Insecta) su jedna od životinjskih skupina najbrojnija vrstama. U tom velikom broju vrsta, neki od njih imaju i "supermoći", kao svima nam dobro poznati superjunaci iz stripova. Neki od njih imaju mogućnost detekcije neprijatelja čak i ako ga ne vide (Rhyssa persuasoria), drugi imaju iznimno brze reflekse koji im omogućavaju uspješan lov (Mantis religiosa). Također, ne smijemo zaboraviti i kemijsku obranu od neprijatelja (Brachinus crepitans i Eleodes longicollis), a i brzina kojom hodaju po tlu je impresivna (Cicindela sp.).

Biografija: 

Ivan Lukić, mag.ing.silv. diplomirao je 2012. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2014. godine zaposlen je na Hrvatskom šumarskom institutu, Zavod za zaštitu šuma i lovno gospodarenje kao doktorand. Područje istraživanja kojim se bavi je šumarska entomologija, zaštita šuma i patologija drveća.

Dr.sc. Nikola Lacković doktorirao je 2015. godine na Šumarskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu. Od 2009. godine zaposlen je na Hrvatskom šumarskom institutu, Zavod za zaštitiu šuma i lovno gospodarenje gdje je trenutačno na radnom mjestu poslijedoktoranda. Bavi se populacijskom genetikom šumskih štetnika te općenito šumarskom entomologijom i zaštitom šuma.