Zanimljiva otkrića iz svjetskih šuma, voditeljice: Martina Đodan i Sanja Perić

Datum i vrijeme: 
Ponedjeljak, 16. travnja 2018. - 10:30 do 11:00
Prostorija: 
Velika dvorana
Vrsta događaja: 
Radionica
Publika: 
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole, 5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole
Sažetak: 

Stabla žive svugdje oko nas. U parkovima, u šumama, uz ceste i vodotoke, u dvorištima i vrtovima, u nepreglednim prostranstvima i divljinama. Tvore nepregledne i bujne tropske šume, ali obraštaju i područja s najtežim ekološkim uvjetima. Zadužuju nas svojim koristima i proizvodima te čuvaju niz zanimljivih tajni. Ona su sastavni dio naših života, no ipak o otkrićima povezanim s njima malo znamo. U interaktivnoj radionici pokušajmo se kroz kviz znanja upoznati s otkrićima iz šuma diljem planete Zemlja. Koja su stabla najveća? Koja su stabla najstarija? Jeste li znali kakva je životna priča usamljenog stabla iz Tenere i što nam ona otkriva o stablima? Što je „Pando“, a kakva je priča “Mjesečevih stabala”? Koja vrsta drveća potječe još iz doba dinosaura? Na ova i druga zanimljiva pitanja vezana uz otkrića o svjetskim šumama zajedno ćemo odgovoriti tijekom radionice.

Biografija: 

Dr. sc. Martina Đodan rođena je 1980. godine u Zagrebu. Diplomirala je 2005. godine na Sveučilištu u Zagrebu, na Šumarskom fakultetu, na kojemu brani disertaciju 2015. godine. Mjesec dana se usavršavala na Finskom šumarskom institutu u Joensuu te mjesec dana na Institutu za ekologiju i uzgajanje šuma u Krakovu. Pripravnički je staž odradila u Hrvatskim šumama, d. o. o., Zagreb, nakon čega obavlja posao revirnika. Od siječnja 2008. godine zaposlena je kao znanstvena novakinja - asistentica na Hrvatskom šumarskom institutu, a od 15. srpnja 2015. godine zaposlena je kao poslijedoktorandica. U ožujku 2016. izabrana je u zvanje znanstvene suradnice. Sudjelovala je na više znanstvenih skupova, radionica te kraćih usavršavanja u zemlji i inozemstvu. Suradnica je na više nacionalnih i međunarodnih projekata. Kao autor i koautor objavljuje više znanstvenih članaka.

Dr. sc. Sanja Perić rođena je 1966. godine u Zagrebu. Diplomirala je 1990. godine na Sveučilištu u Zagrebu, na Šumarskom fakultetu, na kojemu brani disertaciju 2001. godine. Od 2015. delegat je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Razredu za poljoprivredu i šumarstvo. Od 2005 članica suradnica Akademije šumarskih znanosti te je članica više društava (Hrvatsko šumarsko društvo, Hrvatska Komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatsko ekološko društvo, Hrvatsko biometrijsko društvo, Hrvatsko biotehnološko društvo, IUFRO grupa za silvikulturu, Hrvatska udruga za arborikulturu). Mjesec dana se usavršavala na Institut national de la Recherche Agronomique u Bordeaux u Francuskoj. Prije zaposlenja na Hrvatksom šumarskom institutu radila je u Hrvatskim šumama, d. o. o., Zagreb i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Od 2009. godine zaposlena je kao znanstvena savjetnica na Hrvatskom šumarskom institutu. Sudjelovala je na više znanstvenih skupova, radionica te kraćih usavršavanja u zemlji i inozemstvu. Suradnica je na više nacionalnih i međunarodnih projekata. Kao autor i koautor objavljuje više znanstvenih članaka.